Еуро2020: Заврши првата фаза, 12 селекции си заминаа дома

Со натпреварот одигран синоќа меѓу Русија и Данска финишираше првиот круг на Европското првенство.

Вкупно 12 репрезентации се преселија во вториот круг, додека 12 си заминуваат дома и нема да имаат повеќе натпревари на овој шампионат.

Какви беа резултатите на досега одиграните 36 натпревари на ова првенство можете да погледнете во продолжение и да се потсетите на овие средби одиграни во досегашниот дел од првенството.

РЕЗУЛТАТИ ОД ПРВАТА ФАЗА НА ЕП

ГРУПА А (ГРАЦ)

1.КОЛО

БЕЛОРУСИЈА – СРБИЈА            35:30

Каралек 9, Кулеш 5, Шилович 5 – Радивојевиќ 6, Сретеновиќ 5, Зеленовиќ 4

ХРВАТСКА – ЦРНА ГОРА          27:21

Циндриќ 6, Мариќ 4, Хорват 4  – Грбовиќ 6, Липовина 4, Бакиќ 2

2.КОЛО

ХРВАТСКА – БЕЛОРУСИЈА     31:23

Карачиќ 5, Степанчиќ 5, Дувњак 4 – Валјупов 8, Каралек 5, Јуринок 3

ЦРНА ГОРА – СРБИЈА    22:21

Грбовиќ 5, Божовиќ 3, Липовина – Кукиќ 6, Радивојевиќ 5, Зеленовиќ 3

3.КОЛО

ЦРНА ГОРА – БЕЛОРУСИЈА     27:36

Липовина 5, Вујовиќ 4, Шеваљевиќ 4 – Вајлупов 7, Шилович 5, Каралек 5

СРБИЈА – ХРВАТСКА     21:24

Радивојевиќ 4, Кукуќ 4, В. Илиќ 3 – Дувњак 5, Хорват 3, Карачиќ 3

ТАБЕЛА: 1. ХРВАТСКА 6 бода (82:65); 2. БЕЛОРУСИЈА 4 (94:88); 3. Црна Гора 2 (70:84); 4. Србија 0 (72:81).

ГРУПА Б (ВИЕНА)

1.КОЛО

ЧЕШКА – АВСТРИЈА      29:32

Хрстка 6, Здрахала , Каспарек 3 – Билик 12, Божовиќ 7, Вебер 3

МАКЕДОНИЈА – УКРАИНА      26:25

Лазаров 8, Манасков 6, Стоилов 4 – Остроушко 5, Акименко 4, Жуков 4

2.КОЛО

ЧЕШКА – МАКЕДОНИЈА            27:25

Каспарек 7, Бабак 5, Здрахала 5 – Лазаров 11, Манасков 5, Георгиевски 4

АВСТРИЈА – УКРАИНА  34:30

Билик 9, Вебер 8, Божовиќ 7 – Козакевич 7, Жуков 6, Буиненко 4

3.КОЛО

АВСТРИЈА – МАКЕДОНИЈА     32:28

Вебер 7, Билик 6, Божовиќ 5 – Стоилов 5, Кузмановски 3, Георгиевски 3

УКРАИНА – ЧЕШКА       19:23

Козакевич 4, Остроушко 3, Акименко 2 – Бабак 6, Мубензем 4, Здрахала 3

ТАБЕЛА: 1. АВСТРИЈА 6 бода (98:87); 2. ЧЕШКА 4 (79:76); 3. Македонија 2 (79:84); 4. Украина 0 (74:83).

ГРУПА Ц (ТРОНДХАЈМ)

1.КОЛО

ГЕРМАНИЈА – ХОЛАНДИЈА     34:23

Хефнер 5, Колбахер 5, Винчек 3 – Смитс 7, Штајнс 6, Лендерс 2

ШПАНИЈА – ЛЕТОНИЈА            33:22

Перез 5, Соле 4, Гомез Абељо 4 – Кристопанс 7, Јурдс 5, Дуде 3

2.КОЛО

ЛЕТОНИЈА – ХОЛАНДИЈА        24:32

Кристопанс 7, Крајчбергс 5, Версаковс 4 – Смитс 7, Слујтерс 6, Бомхувер 4

ШПАНИЈА – ГЕРМАНИЈА         33:26

А. Душебаев 7, Македа 4, Гомез Абељо 4 – Пекелер 5, Генсхајмер 4, Хефнер 3

3.КОЛО

ЛЕТОНИЈА – ГЕРМАНИЈА        27:28

Кристопанс 7, Крајцбергс 6, Дуде 5 – Кун 8, Кастенинг 4, Друкс 4

ХОЛАНДИЈА – ШПАНИЈА         25:36

Смитс 8, Штајнс 5, Бенгханем 3 – Македа 6, Арињо 5, Фигерас 4

ТАБЕЛА: 1. ШПАНИЈА 6 бода (102:73); 2. ГЕРМАНИЈА 4 (88:83); 3. Холандија 2 (80:94); 4. Летонија 0 (73:93).

ГРУПА Д (ТРОНДХАЈМ)

1.КОЛО

ФРАНЦИЈА – ПОРТУГАЛИЈА  25:28

Мем 5, Карабатиќ 4, Фабрегас 4 – Бранкињо 5, Фераз 4, Гомез 4

НОРВЕШКА – БИХ           32:26

Сагосен 12, Оверби 5, Јоханесен 3 – Прце 7, Паниќ 4, Периќ 3

2.КОЛО

ПОРТУГАЛИЈА – БИХ     27:24

Портела 10, Фераз 3, Ареја 3 – Прце 5, Врањеш 4, Паниќ 3

ФРАНЦИЈА – НОРВЕШКА         26:28

Фабрегас 8, Гигу 5, Абало 4 – Сагосен 10, Јондал 5, Бјорнсен 4

3.КОЛО

БИХ – ФРАНЦИЈА            23:31

Паниќ 9, Прце 6, Хасељиќ 3 – Порт 7, Гигу 5, Ричардсон 4

ПОРТУГАЛИЈА – НОРВЕШКА 27:35

Ареја 5, Мартинс 4, Салина 3 – Јондал 7, Род 6, Јоханесен 6

ТАБЕЛА: 1. НОРВЕШКА 6 бода (94:80); 2. ПОРТУГАЛИЈА 4 (83:83); 3. Франција 2 (82:79); 4. БиХ 0 (73:90).

ГРУПА Е (МАЛМЕ)

1.КОЛО

УНГАРИЈА – РУСИЈА      26:25

Балог 7, Банхиди 4, Шита 4 – Санталов 5, Калараш 4, Косоротов 4

ДАНСКА – ИСЛАНД         30:31

Хансен 9, Лауге Шмит 5, Линдберг 5 – Палмарсон 10, Петерсон 5, Кристјансон 4

2.КОЛО

ИСЛАНД – РУСИЈА          34:23

Елисон 6, Петерсон 6, Гудјонсон 6 – Калараш 6, Шишкарев 4, Сорока 4

ДАНСКА – УНГАРИЈА    24:24

Браминг 6, Мензах 3, Хансен 3 – Балог 7, Шита 5, Наѓ 4

3.КОЛО

ИСЛАНД – УНГАРИЈА    18:24

Палмарсон 4, Сигурдсон 4, Петерсон 3 – Банхиди 8, Бока 4, Шита 4

РУСИЈА – ДАНСКА          28:31

Сорока 6, Шишкарев 5, Ермаков 4 – М. Хансен 4, Ј. Хансен 4, Лауге Шмит 4

ТАБЕЛА: 1. УНГАРИЈА 5 (74:67); 2. ИСЛАНД 4 (83:77); 3. Данска 3 (85:83); 4. Русија 0 (76:91).

ГРУПА Ф (ГЕТЕБОРГ)

1.КОЛО

СЛОВЕНИЈА – ПОЛСКА 26:23

Благотиншек 5, Мацковшек 5, Јанц 4 – Морито 8, Крајевски 4, Пилитовски 3

ШВЕДСКА – ШВАЈЦАРИЈА      34:21

Толбринг 6, Нилсон 6, Ду Риц 6 – Шмид 4, Мајстер 3, Рубин 3

2.КОЛО

ШВАЈЦАРИЈА – ПОЛСКА         31:24

Шмид 15, Лир 5, Сидорович 3 – Сицко 5, Мајдзински 4, Морито 3

ШВЕДСКА – СЛОВЕНИЈА         19:21

Готфридсон 5, Нилсон 3, Ду Риц 3 – Доленец 7, Бомбач 5, Мацковшек 3

3.КОЛО

ШВАЈЦАРИЈА – СЛОВЕНИЈА  25:29

Шмид 8, Марос 4, Рубин 3 – Зарабец 6, Хенигман 4, Јанц 4

ПОЛСКА – ШВЕДСКА    26:28

Сицко 8, Шипжак 3, Морито 3 – Петерсон 5, Готфридсон 5, Нилсон 5

ТАБЕЛА: 1. СЛОВЕНИЈА 6 бода (76:67); 2. ШВЕДСКА 4 (81:68); 3. Швајцарија 2 (77:87); 4. Полска 0 (73:85).