Дисингер, Хорват, Серафимов…главни соиграчи на продавачите на „Лице в лице“ (ФОТО)

Мартин Серафимов, Момир Рниќ и Златко Хорват од Металург, Хари Павлов, Христи Бикоски, Хазеин Рустамов од Прилеп, Дејан Пецаковски и Михаил Аларов од Пролет и Кристијан Дисингер од Вардар – ова е главната ракометна постава, која од утре, па сѐ до 7 февруари, ќе биде главен соиграч и поддршка во работата на продавачите на „Лице в лице“, единственото улично списание во земјава, во знак на одбележување на Меѓународната недела на продавачи на уличен печат, што ќе трае од 1 до 7 февруари.

Сите тие заедно, тимски, и во спортски дух, под слоганот „Биди фит – вежбај го умот“, низ секојдневни средби со граѓаните, ќе ѝ се обратат на јавноста во три града во земјава, Скопје, Струга и Прилеп, со цел да укажат на вредностите кои се неопходни за успех во нивната работа: јасна цел, упорност, постојана работа на себе, но, и поддршка од публиката, од трибините или од читателите.

Предизвиците со Ковид – 19 и неизбежната изолација резултира со негативен одраз врз целокупното живеење, посебно врз економската и социјална интеграција на ранливите сограѓани. Изминатата година нѐ научи дека грижата за менталното и физичкото здравје, но, и солидарноста и заемната поддршка, се клучот за пребродување на кризните периоди.

Токму затоа, целонеделниот настан за славење на работата на продавачите на уличен печат предвидува бројни средби со граѓаните, кои ќе имаат можност да се дружат со продавачите, да се сретнат со содржините на актуелното издание на „Лице в лице“, но, и да  се фотографираат со познатите ракометари, од кои, овојпат, пристигнува главната поддршка.

Распоредот на неделните дружења и средби меѓу продавачите, ракометарите и граѓаните, е следен:

Вторник, 2 февруари:
Градски парк, (кај Фонтаната) 12 часот: Мартин Серафимов и Момир Рниќ – РК „Металург“

Среда, 3 февруари:

Плоштад „Македонија“, (кај книжарницата „Култура“) 15.30 часот: Мартин Серафимов и Златко Хорват – РК „Металург“
Центар на Прилеп, 11.30 – 13.30 часот: Хари Павлов, Христи Бикоски, Хазеин Рустамов – РК „Прилеп“

Четврток, 4 февруари:
Плоштад „Македонија“, (кај книжарницата „Култура“) 13 часот: Дејан Пецаковски и Михаил Аларов – РК „Пролет“

Петок, 5 февруари:

Плоштад „Македонија“, (кај книжарницата „Култура“) 12 ч: Кристијан Дисингер – РК „Вардар“

Термините со други спортски клубови кои ќе се приклучат – ќе бидат дополнително прецизирани на веб страницата на „Лице в лице“.

На спортистите ќе им се приклучат и други јавни личности и инфуленсери од земјава, а сите новости врзани за нивното учество, и воопшто за Меѓународната недела на продавачи на уличен печат, ќе бидат споделувани и на социјалните мрежи на „Лице в лице“ на: Инстаграм (@licevlice) и на фб страната. Продавачите може да се поддржат и онлајн, преку претплата на дигиталното издание, на следниов линк.

Инаку, за прв пат оваа година, заради пандемијата, Меѓународната недела на продавачи на уличен печат нема официјален глобален предзнак, туку се одбележува по иницијатива на уличните списанија, членки на Меѓународната мрежа со седиште во Глазгов. Нашата земја, овој настан, кој ја слави работата на продавачите, ќе го одбележи  по 9-ти пат, при тоа, почитувајќи ги сите протоколи на заштита.
Тимот на „Лице в лице“ верува дека пандемиската криза, која укажува на многу наши системски пропусти и во редовни услови, ќе даде појасни насоки за иднината во пристапот кон решавањето на предизвиците со кои се соочуваат социјално ранливите сограѓани, во случајов – продавачите на „Лице в лице“. Во земјава се регистрирани 35 улични продавачи на „Лице в лице“ во 6 градови, односно во Скопје, Битола, Струга, Неготино, Тетово и во Куманово.

„Лице в лице е многу повеќе  од списание. Претставува важна и моќна алатка за интеграција на ранливите групи, и тоа на повеќе нивоа. Но, она што е клучно во мисијата е оспособување на ранливите  сограѓани за непречен пристап до пазарот на труд. Тоа значи поминување низ процес на социјално менторство, кое, во широки рамки, меѓу другото, ќе се погрижи да се подобрат дигиталните вештини на продавачите, да се развијат нивните потенцијали, да се спроведуваат активности на описменување, курсеви за различни професии и занаети, поддршка во надминување на потешкотиите кои ќе произлезат од микро и макро средината, како и константно насочување кон активности за професионално усовршување“, вели главната уредничка на списанието, Климентина Илијевски.

На глобално ниво, продавачи на уличен печат има во над 100 улични списанија и весници на 24 јазици, во 35 земји. Над 20.500 продавачи секоја година се вклучени во продажба на уличен печат, заработувајќи вкупно 27.4 милиони евра годишно.