Eуро2020: Норвешка на чекор од полуфинале, но ништо уште не е сигурно

За разлика од првата група во втората ситуацијата  е сосема поинаква. Вчерашните средби донесоа тотално замрсување на работите.

Словенија и Норвешка добија помош од Исланд кој ја совлада Португалија, но потоа Словенците загубија од Унгарија и сега настана вистински хаос така што освен Шведска сите други репрезентации имаат право да се надеваат на полуфинале.

Денеска е ден одмор за овие селекции, но затоа утре и задутре ќе имаат двојна програма и ќе имаат два тешки дуели во два дена каде што ќе мора да решат што и како до крајот на шампионатот.

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО (ВТОРА ФАЗА)

ГРУПА 1 (ВИЕНА)

1.КОЛО

ШПАНИЈА – ЧЕШКА      31:25

Анхел Перез 5, А. Душебаев 5, Македа 3 – Здрахала 8, Каспарек 6, Бечвар 4

ХРВАТСКА – АВСТРИЈА           27:23

Хорват 6, Дувњак 5, Циндриќ 5 – Вебер 6, Цајнер 4, Билик 3

БЕЛОРУСИЈА – ГЕРМАНИЈА   23:31

Кулеш 6, Шилович 4, Вајлупов 4 – Кастенинг 6, Вебер 4, Кун 4

2.КОЛО

БЕЛОРУСИЈА – ЧЕШКА            28:25

Вајлупов 6, Јуринок 5, Каралек 5 – Здрахала 7, Каспарек 6, Бабак 2

ШПАНИЈА – АВСТРИЈА        30:26

Македа 6, Фигерас 4, Арињо 4 – Божовиќ 5, Фримел 4, Билик 3

ХРВАТСКА – ГЕРМАНИЈА        25:24

Карачиќ 7, Дувњак 5, Степанчиќ 4 – Генсхајмер 4, Рахјман 4, Вебер 4

ПОНЕДЕЛНИК, 20 ЈАНУАРИ

16:00ч

ХРВАТСКА – ЧЕШКА

18:15ч

БЕЛОРУСИЈА – ШПАНИЈА

20:30ч

АВСТРИЈА – ГЕРМАНИЈА

СРЕДА, 22 ЈАНУАРИ

16:00ч

ХРВАТСКА – ШПАНИЈА

18:15ч

БЕЛОРУСИЈА – АВСТРИЈА

20:30ч

ЧЕШКА – ГЕРМАНИЈА

ТАБЕЛА: 1. Шпанија 6 бода (94:77); 2. Хрватска 6 (83:70); 3. Германија 2 (81:81); 4. Австрија 2 (81:86); 5. Белорусија 2 (74:87); 6. Чешка 0 (79:91).

ГРУПА 2 (МАЛМЕ)

1.КОЛО

СЛОВЕНИЈА – ИСЛАНД    30:27

Бомбач 9, Благотиншек 4, Доленец 4 – Елисон 6, Кристјансон 5, Смарасон 4

НОРВЕШКА – УНГАРИЈА          36:29

Сагосен 7, Јоханесен 6, Јондал 5 – Лигетвари 5, Наѓ 5, Балог 3

ПОРТУГАЛИЈА – ШВЕДСКА    35:25

Фераз 6, Силва 6, Магељаеш 6 – Петерсон 4, А. Нилсон 4, Толбринг 3

2.КОЛО

ПОРТУГАЛИЈА – ИСЛАНД        25:28

Мартинс 4, Ареја 4, Кавалканти 3 – Смарасон 8, Палмарсон 5, Петерсон 5

СЛОВЕНИЈА – УНГАРИЈА         28:29

Доленец 8, Мацковшек 5, Благотиншек 4 – Банхиди 9, Лигетвари 6, Наѓ 3

НОРВЕШКА – ШВЕДСКА          23:20

Сагосен 8, Оверби 3, Јондал 3 – Пелас 5, Толбринг 3, Лагергрен 3

ВТОРНИК, 21 ЈАНУАРИ

16:00ч

ПОРТУГАЛИЈА – СЛОВЕНИЈА

18:15ч

НОРВЕШКА – ИСЛАНД

20:30ч

УНГАРИЈА – ШВЕДСКА

СРЕДА, 22 ЈАНУАРИ

16:00ч

ПОРТУГАЛИЈА – УНГАРИЈА

18:15ч

НОРВЕШКА – СЛОВЕНИЈА

20:30ч

ИСЛАНД – ШВЕДСКА

ТАБЕЛА: 1. Норвешка 6 бода (93:77); 2. Словенија 4 (79:75); 3. Унгарија 4 (82:82); 4. Португалија 2 (88:87); 5. Исланд 2 (73:79); 6. Шведска 0 (64:79).