Тестирале над 1000 возила, откриле која боја најмногу ги привлекува гулабите (ФОТО)

Интересен тест допринесе да се открие што е причината за гулабот да слета на автомобил и тука да си заврши работа и да го исфрли изметот?

За многумина ова прашање ќе се покаже апсурдно, но тоа ги збуни британските научници. Притоа, тие го сфатиле експериментот доста сериозно, а во него искористиле дури 1140 автомобили.

Прашањето е какви автомобили бираат гулабите?

Британските научници собрале доста интересни информации и статистика, а според истражувањата бојата на автомобилите влијае директно над активноста на гулабите.

Тоа може да ви се чини неверојатно, но и покрај сè ако еден до друг се паркираат два апсолутно еднакви автомобили на место со големо присуство на тие птицни, а истите се разликуваат само по бојата, гулабите секој пат ќе изберат едно и исто возило.

Истражувачите од Британија стигнале до заклучок дека птиците ги сакаат црвените автомобили, но на овие возила птиците најчесто следуваат и со плен.

Од сите автомобили, кои учествувале во експериментот 18% кои биле погодени од птиците биле со црвена боја. Околу 14% од возилата го привлекле вниманието на гулабите, а биле обоени во сино.

Колку и да е чудно, од птиите најмалку погодени биле зелените возила. Автомобилите со оваа боја биле погодени едвај со 1%. Тие практично и ретко се гледаат по улица, па очигледно и луѓето не ја сакаат оваа боја.

Целосно гледано, научниците успеале да докажаде тека птиците ги сакаат длабоките, светлите и темни бои како црвената, црната и сината. Светлите, сребрените и белите автомобили многу помалку ги привлекуваат гулабите.

 

The post Тестирале над 1000 возила, откриле која боја најмногу ги привлекува гулабите (ФОТО) appeared first on 24auto.mk.