Ракометниот свет се простува од Кинтана

Сериозен, фокусиран поглед кој можеше да ја промени насоката на натпреварот. Насмевка која будеше радост дури и кај најлутите противници… Светот загуби едно од најголемите ракометни имиња, Алфредо Кинтана.
Роден во главниот град на Куба, пред 33 години, пристигнува во Европа заедно со моќниот проект на португалската федерација и визијата која ја вивна Португалија во светскиот ракомет, а нас ни овозможи да уживаме во бравурозните одбрани на Кинтана.
Ракомет во Порто не се игра од понеделник. Денот кога престана да чука срцето на португалскиот репрезентативец. Ниту докторите, ниту апаратите, не помогнаа во борбата со судбината. Деновите поминуваа, докторите не сакаа да прогнозираат, а шансите за живот се намалуваа. Се до петок, кога во 12 часот Кинтана замина во легендите.

Шок и тага од Порто одекнаа низ сите европски и светски ракометни центри. Кинтана беше во своите најдобри години, бранеше одлично и одеднаш го снема.

Трагата која ја остави во европскиот и светскиот ракомет остана недовршена, но длабока.

Затоа последен поздрав до добриот дух на тимот од Порто испратија сите големи клубови во Европа, од Вардар до Барселона. Последна почит изразија трите најголеми европски лиги, федерации и посебно големи ракометни имиња кои знаат што значеше Кинтана во ракометот.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Benfica News (@benfica.news)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EHF Champions League (@ehfcl)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lidl Starligue (@lidlstarligue)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Сергей (@gorboksergej)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rogério Moraes (@rogeriomoraes11)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carlos Ruesga (@cruesga11)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Barça Handbol (@fcbhandbol)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by THW Kiel (@thwhandball)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EHF EURO (@ehfeuro)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kolektiff images (@kolektiffimages)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Home of Handball (@thehomeofhandball)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Telekom Veszprém (@handballveszprem)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RK Zagreb (@rkzagreb)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EHF European League (@ehfel_official)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IHF (@ihf.official)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dejan Milosavljev (@dejanmilosavljev)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rasmus Lauge (@rasmuslauge25)