Бундес лигата потврди, сезоната почнува на 1 октомври

Натпреварите од новата сезона во Бундес лигата ќе стартуваат според најавеното. Екипите кои се дел од најсилната лига на Германија ќе истрачаат на терен на 1 октомври и ќе ја отворат нота сезона.

Ттребада се одиграат 38 кола и се смета дека ќе биде доволно времето за да може да се одвива сè според планот.

„Ние инсистираме на нашата одлука. Знаеме многу добро дека нема да биде сето ова без проблеми, но од наша гледна точка нема алтернатива“, вели претседателот Уве Швенкер.

Одлучувачки фактор беше моментот дека во случај на доцнење, сезоната од 38 кола нема да биде можна.

Инаку, пред стартот од натпреварите од Бундес лигата на 26 септември ќе биде одигран и Супер куп средбата. На неа на терен ќе се најдат составите на Кил и Флензбург, кои ќе имаат пресметка во Диселдорф.

Одлучувачки фактор беше дека во случај на доцнење, сезоната од 38 кола нема да биде можна.