Одложување по вторпат: Организацијата на ЕП 2026 ќе биде доделена во април

Европската ракометна федерација го одложи доделувањето на организацијата на Европското првенство 2026 година во женска конкуренција.

Иако беше најавено дека тоа ќе се случи на прес-конференцијата на завршниот ден од ЕП, сепак Извршниот Комитет одлучи тоа да биде на следниот состанок на ИО.

Откако организацијата и беше одземена на Русија, во конкуренција сега се Турција, како и заедничките кандидатури на Полска/Чешка, односно Романија/Словачка.

Следното Европско првенство во 2024 година ќе се одржи во Австрија, Унгарија и Швајцарија и ќе биде прво во женска конкуренција со 24 селекции.