Eуро2020: Шпанија и Хрватска без грешка, чекорат сигурно кон полуфинале

Првите натпревари од втората фаза на Европското првенство донесоа игра што најавува кревање на квалитетот. Фаворитите во Групата 1 потврдија дека нема да дозволат да има изненадувања.

Сепак, се работи за само први натпревари од вториот круг и допрва доаѓа главното. Хрватска и Шпанија продолжуваат без грешка, а прв пораз забележаа Австријците кои се обидоа да дојдат до подобар резултат. Сепак, откако не успеаја во намерите да стигнат до нешто повеќе на дуелот против Хрватска засега заостануваат.

Се разбудија Германците, кои најавуваат атак кон горниот дел на табелата, но веќе утре ќе се знае дали можат да направат нешто повеќе на овој шампионат бидејќи ќе го добијат одговорот на дуелот против Хрватите.

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО (ВТОРА ФАЗА)

ГРУПА 1 (ВИЕНА)

1.КОЛО

ШПАНИЈА – ЧЕШКА      31:25

Анхел Перез 5, А. Душебаев 5, Македа 3 – Здрахала 8, Каспарек 6, Бечвар 4

ХРВАТСКА – АВСТРИЈА           27:23

Хорват 6, Дувњак 5, Циндриќ 5 – Вебер 6, Цајнер 4, Билик 3

БЕЛОРУСИЈА – ГЕРМАНИЈА   23:31

Кулеш 6, Шилович 4, Вајлупов 4 – Кастенинг 6, Вебер 4, Кун 4

САБОТА, 18 ЈАНУАРИ

16:00ч

БЕЛОРУСИЈА – ЧЕШКА

18:15ч

ШПАНИЈА – АВСТРИЈА

20:30ч

ХРВАТСКА – ГЕРМАНИЈА

ПОНЕДЕЛНИК, 20 ЈАНУАРИ

16:00ч

ХРВАТСКА – ЧЕШКА

18:15ч

БЕЛОРУСИЈА – ШПАНИЈА

20:30ч

АВСТРИЈА – ГЕРМАНИЈА

СРЕДА, 22 ЈАНУАРИ

16:00ч

ХРВАТСКА – ШПАНИЈА

18:15ч

БЕЛОРУСИЈА – АВСТРИЈА

20:30ч

ЧЕШКА – ГЕРМАНИЈА

ТАБЕЛА: 1. Шпанија 4 бода (64:51); 2. Хрватска 4 (58:463); 3. Германија 2 (57:56); 4. Австрија 2 (55:56); 5. Чешка 0 (54:63); 6. Белорусија 0 (46:62).

ГРУПА 2 (МАЛМЕ)

ПЕТОК, 17 ЈАНУАРИ

16:00ч

СЛОВЕНИЈА – ИСЛАНД

18:15ч

НОРВЕШКА – УНГАРИЈА

20:30ч

ПОРТУГАЛИЈА – ШВЕДСКА

НЕДЕЛА, 19 ЈАНУАРИ

16:00ч

ПОРТУГАЛИЈА – ИСЛАНД

18:15ч

СЛОВЕНИЈА – УНГАРИЈА

20:30ч

НОРВЕШКА = ШВЕДСКА

ВТОРНИК, 21 ЈАНУАРИ

16:00ч

ПОРТУГАЛИЈА – СЛОВЕНИЈА

18:15ч

НОРВЕШКА – ИСЛАНД

20:30ч

УНГАРИЈА – ШВЕДСКА

СРЕДА, 22 ЈАНУАРИ

16:00ч

ПОРТУГАЛИЈА – УНГАРИЈА

18:15ч

НОРВЕШКА – СЛОВЕНИЈА

20:30ч

ИСЛАНД – ШВЕДСКА

ТАБЕЛА: 1. Норвешка 2 бода (34:28); 2. Унгарија 2 (24:18); 3. Словенија 2 (21:19); 4. Шведска 0 (19:21); 5. Португалија 0 (28:34); 6. Исланд 0 (18:24)