Неколку репрезентации чекаат и официјална потврда за учество на ЕП

Со победата на првиот натпревар против Данска репрезентацијата на Македонија се најде на чекор од пласман на Европското првенство, а останува само уште формална потврда за пласман на шампионатот.

Ситуацијата е добра бидејќи веќе има четири бода од дуелите со Данска и Швајцарија, па со нив дури и од 3. место ќе може да се дојде на ЕП така што остана само да се добие и официјална потврда.

Уште неколку селекции го чекаат истото, а досега само Србија и Германија и официјално го имаат остварено пласманот.

Во продолжение можете да види каква е ситуацијата на табелите од осумте квалификациски групи, а можат да се видат и натпреварите кои останаа да се одиграат на крајот од април и почетокот на мај.

КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕП 2022

ОСТАНАТИ НАТПРЕВАРИ

ГРУПА 1

27 АПРИЛ (14:00ч)

ГРЦИЈА – ФРАНЦИЈА

29 АПРИЛ (14:00ч)

ГРЦИЈА – СРБИЈА

2 МАЈ (18:00ч)

ФРАНЦИЈА – ГРЦИЈА

ТАБЕЛА: 1. Србија 9 бода (104:71); 2. Франција 5 (70:53, -1 меч); 3. Грција 4 (41:31, -3 меча).

ГРУПА 2

29 АПРИЛ

16:10ч

БИХ – ГЕРМАНИЈА

18:30ч

ЕСТОНИЈА – АВСТРИЈА

2 МАЈ (18:00ч)

ГЕРМАНИЈА – ЕСТОНИЈА

АВСТРИЈА – БИХ

ТАБЕЛА: 1. Германија 8 бода (130:91); 2. БиХ 4 (90:89); 3. Австрија 2 (99:125); 4. Естонија 2 (94:108).

ГРУПА 3

28 АПРИЛ

УКРАИНА – ЧЕШКА

РУСИЈА – ФАРСКИ ОСТРОВИ

30 АПРИЛ

ФАРСКИ ОСТРОВИ – ЧЕШКА

2 МАЈ

18:00ч

ЧЕШКА – УКРАИНА

19:00ч

ФАРСКИ ОСТРОВИ – РУСИЈА

ТАБЕЛА: 1. Русија 6 бода (112:109); 2. Украина 5 (106:103); 3. Чешка 3 (82:75); 4. Фарски острови 0 (66:79).

ГРУПА 4

28 АПРИЛ

ИЗРАЕЛ – ПОРТУГАЛИЈА

29 АПРИЛ (18:00ч)

ЛИТВАНИЈА – ИСЛАНД

2 МАЈ

19:00ч

ПОРТУГАЛИЈА – ЛИТВАНИЈА

20:00ч

ИСЛАНД – ИЗРАЕЛ

ЗАОСТАНАТИ СРЕДБИ

ИЗРАЕЛ – ЛИТВАНИЈА

ИЗРАЕЛ – ИСЛАНД

ТАБЕЛА: 1. Португалија 6 бода (114:104); 2. Исланд 4 (92:69, -1 меч); 3. Литванија 2 (77:98, -1 меч); 4. Израел 0 (50:62, -2 меча).

ГРУПА 5

27 АПРИЛ

ТУРЦИЈА – СЛОВЕНИЈА

29 АПРИЛ

ТУРЦИЈА – ХОЛАНДИЈА

20:00ч

ПОЛСКА – СЛОВЕНИЈА

2 МАЈ (18:00ч)

СЛОВЕНИЈА – ТУРЦИЈА

ХОЛАНДИЈА – ПОЛСКА

ТАБЕЛА: 1. Словенија 5 бода (93:79, -1 меч); 2. Холандија 5 (104:113); 3. Полска 4 (119:107); 4. Турција 0 (74:91, -1 меч).

ГРУПА 6

28 АПРИЛ (18:40ч)

ЛЕТОНИЈА – НОРВЕШКА

29 АПРИЛ

НОРВЕШКА – ЛЕТОНИЈА

19:00ч

ИТАЛИЈА – БЕЛОРУСИЈА

2 МАЈ

17:00ч

БЕЛОРУСИЈА – ЛЕТОНИЈА

18:00ч

НОРВЕШКА – ИТАЛИЈА

ТАБЕЛА: 1. Белорусија 6 (128:111); 2. Норвешка 4 (91:76, -1 меч); 3. Италија 2 (113:124); 4. Летонија 2 (75:96, -1 меч).

ГРУПА 7

28 АПРИЛ

18:00ч

ФИНСКА – МАКЕДОНИЈА

18:30ч

ШВАЈЦАРИЈА – ДАНСКА

2 МАЈ (18:00ч)

МАКЕДОНИЈА – ШВАЈЦАРИЈА

ДАНСКА – ФИНСКА

ТАБЕЛА: 1. Данска 6 бода (137:102); 2. Македонија 6 (112:113); 3. Швајцарија 4 (113:105); 4. Финска 0 (95:137).

ГРУПА 8

28 АПРИЛ

17:00ч

РОМАНИЈА – ШВЕДСКА

19:30ч

КОСОВО – ЦРНА ГОРА

30 АПРИЛ

ЦРНА ГОРА – ШВЕДСКА

2 МАЈ (18:00ч)

ШВЕДСКА – КОСОВО

ЦРНА ГОРА – РОМАНИЈА

ТАБЕЛА: 1. Шведска 6 бода (90:70, -1 меч); 2. Косово 3 (94:110), 3. Романија 3 (114:113); 4. Црна Гора 2 (83:88, -1 меч).