Квалификации за ЕП: Германија и Португалија фатија победнички залет

Само две репрезентации можат да се пофалат дека досега имаат по три победи и се на чекор од пласман на Европското првенство.

Германија после победата над Австрија веќе има трет триумф и е на максимум. Воедно ова е добра подготовка и за Мундијалот каде што Германија сигурно ќе има што да покаже.

Одлична игра беше одново видена и од Португалија. Оваа селекција го искористи играњето на Исланд без Палмарсон и успеа да се избори за два бода со кои сега Португалците се на максимални шест.

Ситуацијата е таква што Германија и Португалија се на чекор од пласман на шампионатот во 2022 година. Со победи на дуелите в недела ќе успеат и официјално да го потврдат местото на ЕП и да станат првите учесници.

КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕП 2022

ГРУПА 1

СРБИЈА – ФРАНЦИЈА     27:24 (14:11)

САБОТА, 9 ЈАНУАРИ

19:00ч

ФРАНЦИЈА – СРБИЈА

ТАБЕЛА: 1. Србија 2 бода (27:24); 2. Франција 0 (24:27); 3. Белгија 0 (-1 меч); 4. Грција 0 (-1 меч).

ГРУПА 2

СРЕДА, 6 ЈАНУАРИ

АВСТРИЈА – ГЕРМАНИЈА     27:36 (16:22)

ЕСТОНИЈА – БИХ     24:21 (11:14)

НЕДЕЛА, 10 ЈАНУАРИ

18:10ч

ГЕРМАНИЈА – АВСТРИЈА

20:00ч

БИХ – ЕСТОНИЈА

ТАБЕЛА: 1. Германија 6 бода (96:71); 2. Австрија 2 (58:64, -1 меч); 3. Естонија 2 (75:87); 4. БиХ 0 (42:49, – 1 меч).

ГРУПА 3

* Следните натпревари се во март

ТАБЕЛА: 1. Русија 3 бода (57:55); 2. Украина 1 (55:57); 3. Чешка 0 (-2 меча); 4. Фарски острови 0 (-2 меча).

ГРУПА 4

ПОРТУГАЛИЈА – ИСЛАНД     26:24 (14:11)

НЕДЕЛА, 10 ЈАНУАРИ

17:00ч

ИСЛАНД – ПОРТУГАЛИЈА

ТАБЕЛА: 1. Португалија 6 бода (91:72); 2. Исланд 2 (60:46, -1 меч); 3. Израел 0 (22:31, -2 меч), 4. Литванија 0 (46:70, -1 меч).

ГРУПА 5

ТУРЦИЈА – ПОЛСКА     24:29 (12:15)

ХОЛАНДИЈА – СЛОВЕНИЈА     23:34 (15:14)

САБОТА, 9 ЈАНУАРИ

20:00ч

ПОЛСКА – ТУРЦИЈА

НЕДЕЛА, 10 ЈАНУАРИ

20:00ч

СЛОВЕНИЈА – ХОЛАНДИЈА

ТАБЕЛА: 1. Словенија 2 бода (34:23, -1 меч); 2. Полска 2 (29:24, -1 меч); 3. Холандија 2 (50:60); 4. Турција 0 (50:56).

ГРУПА 6

БЕЛОРУСИЈА – НОРВЕШКА     33:25 (17:10)

ЧЕТВРТОК, 7 ЈАНУАРИ

20:30ч

ИТАЛИЈА – ЛЕТОНИЈА

ПЕТОК, 8 ЈАНУАРИ

18:15ч

НОРВЕШКА – БЕЛОРУСИЈА

НЕДЕЛА, 10 ЈАНУАРИ

14:10ч

ЛЕТОНИЈА – ИТАЛИЈА

ТАБЕЛА: 1. Белорусија 2 бода (33:25, -1 меч); 2. Норвешка 2 (64:57); 3. Летонија 0 (-2 меча); 4. Италија 0 (24:39, -1 меч).

ГРУПА 7

* Следните натпревари се во март

ТАБЕЛА: 1. Данска 4 бода (71:48); 2. Македонија 2 (58:47); 3. Швајцарија 0 (49:56); 4. Финска 0 (46:73).

ГРУПА 8

* Следните натпревари се во март

ТАБЕЛА: 1. Шведска 4 бода (63:46); 2. Романија 2 (66:60); 3. Црна Гора 2 (59:61); 4. Косово 0 (41:62).