Светско првенство: Србија не успеа да ја изненади Норвешка, но Црна Гора и нанесе удар на Унгарија

Во 3. коло на Светското првенство во Јапонија фаворитите веќе почнаа да се изделуваат така што полека се гледа кои репрезентации ќе бидат во трка за висок пласман.

Србија не успеа да го одржи ритамот иако имаше добра игра против фаворитот Норвешка. Долго се бореше, но во вториот дел Норвежанките имаа контрола.

Затоа, пак, Црна Гора дојде до триумф над Унгарија и освои нови големи два бода така што останува против Шпанија да се бори за прво место во Групата Ц.

Инаку, шест селекции имаат по шест бода после 3. коло. Се работи за: Норвешка, Германија, Шпанија, Црна Гора, Русија и Шведска.

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО

РЕЗУЛТАТИ ОД 3. КОЛО

ГРУПА А

ХОЛАНДИЈА – КУБА      51:23 (22:11)

СЛОВЕНИЈА – АНГОЛА 23:33 (12:16)

НОРВЕШКА – СРБИЈА   28:25 (13:12)

ТАБЕЛА: 1. Норвешка 6 бода (111:61); 2. Холандија 4 (112:83); 3. Србија 4 (103:80); 4. Ангола 2 (86:91), 5. Словенија 2 (76:95); 6. Куба 0 (66:144)

ГРУПА Б

ЈУЖНА КОРЕЈА – БРАЗИЛ           33:27 (16:14)

ФРАНЦИЈА – АВСТРИЈА               46:7 (21:3)

ДАНСКА – ГЕРМАНИЈА                25:26 (11:13)

ТАБЕЛА: 1. Германија 6 (90:57); 2. Јужна Кореја 5 бода (88:80); 3. Франција 3 (92:55); 4. Данска 3 (88:64); 5. Бразил 1 (70:82); 6. Австралија 0 (27:117).

ГРУПА Ц

УНГАРИЈА – ЦРНА ГОРА              24:25 (12:13)

ШПАНИЈА – СЕНЕГАЛ    29:20 (14:13)

РОМАНИЈА – КАЗАХСТАН          22:20 (14:11)

ТАБЕЛА: 1. Шпанија 6 бода (89:61); 2. Црна Гора 6 (84:70); 3. Романија 4 (67:75); 4. Унгарија 2 (88:69); 5. Сенегал 0 (69:87); 6. Казахстан 0 (56:91).

ГРУПА Д

РУСИЈА – КОНГО             34:13 (19:7)

КИНА – АРГЕНТИНА       28:34 (13:18)

ШВЕДСКА – ЈАПОНИЈА                34:26 (20:13)

ТАБЕЛА: 1. Русија 6 бода (95:46); 2. Шведска 6 (92:61); 3. Јапонија 4 (78:70); 4. Аргентина 2 (76:87); 5. Кина 0 (58:92); 6. Конго 0 (45:88).