Сагосен остана без конкуренција во трката за најдобар стрелец

Најдобриот ракометар на Норвешка, Сандер Сагосен остана единствен, кој ќе игра на завршниот викенд од оние од првите осум стрелци од досегашниот дел на Европското првенство.

Сагосен има 51 гол, а следните седум ракометари веќе завршија со натпревари. Следниот играч кој ќе има уште два меча е ракометарот на Словенија, Јуре Доленец кој има дури 19 гола помалку, па сосема извесно е дека Сагосен е во огромна предност.

Предноста е голема, па на Сагосен е само да ја доврши веќе одлично почнатата задача на овој шампионат.

ЛИСТА НА СТРЕЛЦИ

ТОП 10

51 – Сандер Сагосен (Норвешка)

47 – Никита Вајлупов (Белорусија)

46 – Никола Билик (Австрија)

37 – Арцем Каралек (Белорусија)

37 – Ондреј Здрахала (Чешка)

35 – Роберт Вебер (Австрија)

34 – Јанко Божовиќ (Австрија)

32 – Бенце Банхиди (Унгарија)

32 – Јуре Доленец (Словенија)

29 – Алекс Душебаев (Шпанија)

29 – Игор Карачиќ (Хрватска)

29 – Станислав Каспарек (Чешка)

29 – Андреас Нилсон (Шведска)