“Не знам дали сум подобар играч или тренер”

На почетокот на тренерската кариера Андријана Будимир во едно интервју изјавила ’тоа што била добар играч не значи дека ќе биде и добар тренер’. Ја прашав дали така размислува и сега.

„Пред некое време ме прашаа дали мислам дека сум подобар играч или тренер, не знаев што да одговорам. Долго размислував потоа. Тоа што сум била врвен играч може да помогне само во психолошката подготовка на играчите и на разбирање на ситуации и што можев да им покажам работи. Затоа што децата до 12-13 години учат визуелно. Да бидеш тренер тоа е учење се од нула, подготовка на екипа, на тактика, сум направила милијарда грешки низ годините, но како што тие растеа како екипа, јас растев како тренер. И јас исто како играчите што грешат и јас грешам и многупати сум знаела да им кажам, јас сум крива за денеска. Но она што сакам да знаат е дека во животот сè ќе ти простат, успех никако. А и јас и моите играчи целиме само на високо, кон успехот.“

Целото интервју со Будимир прочитајте го во продолжение…

ИНТЕРВЈУ АНДРИЈАНА БУДИМИР: Сакам како селектор на машка репрезентација да освојам медал на големо натпреварување