ИХФ ги потврди судии: Начевски и Николов ќе судат на Мундијалот, има и женска двојка

Меѓу учесниците на Светското првенство кое од 13 до 31 јануари ќе се одржи во Египет ќе има и 19 судиски двојки од целиот свет, а меѓу нив доминираат арбитрите од Европа.

Судиите беа познати од претходно, но сега ИХФ ги потврди така што е дефинитивно познато дека место на овој шампионат има и за најдобрите судии од Македонија, Ѓорѓи Начевски и Славе Николов.

Покрај нив на овој шампионат вторпат ќе се најде и една женска судиска двојка, а се работи за Шарлот и Жули Бонавентура. Контраверзните Франузинки се втората двојка од Франција, земја која е единствена со две судиски двојки на овој шампионат.

Меѓу судиите има 14 двојки од Европа, три од Африка и по една од Јужна и Централна Америка и Азија.

Пет судиски двојки од Европа се на листата на резерви и ќе чекаат шанса доколку биде потребно да се појават на терен како замена.

И судиите исто како и ракометарите ќе бидат под строга контрола и чести тестови.

СУДИИ ЗА МУНДИЈАЛОТ ВО ЕГИПЕТ

Јусуф Белкири/Сид Али Хамиди (Алжир)

Јулијан Лопез Грило/Себастијан Ленци (Аргентина)

Матија Губица/Борис Милошевиќ (Хрватска)

Вацлав Хорачек/Јиржи Новотни (Чешка)

Мадс Хансен/Јеспер Мадсен (Данска)

Ала Емам/Хосам Хедаја (Египет)

Оскар Рели/Анхел Сабросо (Шпанија)

Шарлот Бонавентура/Жули Бонавентура (Франција)

Карим Гасми/Рауф Гасми (Франција)

Роберт Шулце/Тобијас Тонис (Германија)

Мајид Коладузан/Алиреца Мусавијан (Иран)

Ѓорѓи Начевски/Славе Николов (Македонија)

Иван Павичевиќ/Милош Ражнатовиќ (Црна Гора)

Хавард Клевен/Ларс Јорум (Норвешка)

Дуарте Сантос/Рикардо Фонсека (Португалија)

Бојан Лах/Давид Сок (Словенија)

Артур Брунер/Морад Салах (Швајцарија)

Мирза Куртагиќ/Матијас Ветервик (Шведска)

Самир Крихен/Самир Маклоуф (Тунис)

РЕЗЕРВИ

Амар Коњичанин/Дино Коњичанин (БиХ)

Игнасио Гарсија/Андреу Марин (Шпанија)

Адам Биро/Оливер Киш (Унгарија)

Алексеј Ковалчук/Игор Ковалчук (Молдавија)

Курсад Ердоган/Ибрахим Оздениз (Турција).