Рекордот на Кире делува безбедно, Марцо и Сагосен се предалеку

На три натпревари до крајот на првенството рекордот на светските првенства според бројот на постигнти голови нема да биде загрозен така што Кирил Лазаров останува и понатаму кралот на стрелците со 92 погодоци реалиирани на Мундијалот во 2009 година.

После шест натпревари на врвот е Франкис Марцо од Катар кој има 53 погодоци. Со оглед на тоа што сега доаѓаат дуелите каде што сигурно нема да биде така лесно да се релизира тешко е да се верува дека ќе може со својата селекција да дојде до 40 погодоци за да го помине рекордот на Лазаров или 39 за да се израмни.

Покрај тоа Катар е ривал на Шведска, која игра одлично на првенството.

Тешка ќе биде мисијата и за Сагосен кој имаше помалку голови отколку што беше случај во првиот круг, па сега е на 50 гола и има преголемо заостанување за да може да го нападне рекордот на Кирил Лазаров.

ЛИСТА НА СТРЕЛЦИ

РанкИграчПозицијаГоловиНатпревари
1qatФранкис Марцодесен бек587
2norСандер Сагосенлев бек547
3sweХампус Ванелево крило539
4chiЕрвин Фојхтманлев бек497
5suiАндре Шмидцентрален бек446
6tunМохамед Амине Дармулцентрален бек406
7islБјарки Мар Елисонлево крило396
8chiРодриго Салинасдесен бек396
9korЈаеху Кимцентрален бек396
10fraУго Дескатлево крило389
11tunИсам Рзигдесно крило376
12polАркадиуш Моритодесен бек366
13denМикел Хансенлев бек366
14algАбди Ајублев бек366
15egyМохамед Санаддесно крило367
16denМатијас Гидселдесен бек358
17blrНикита Вајлуповдесно крило356
18chiЕстебан Салинаспивот347
19espФеран Соледесно крило348
20egyЈахија Омардесен бек337
21fraКентин Маецентрален бек339
22bhrМохамед Ахмеддесен бек336
23argФедерико Пизародесен бек326
24espАнгел Фернандез Перезлево крило328
25marРезуки Реидадесно крило326
26autРоберт Вебердесно крило327
27fraДика Мемдесен бек329
28autСебастијан Фримеллево крило316
29hunДоминик Матедесен бек317
30jpnЈошино Тацукилев бек316
31espАлекс Душебаевдесен бек308
32sweЛукас Пеласлево крило309
33braХаниел Лангаролев бек306
34marАмин Харчауицентрален бек307
35egyМохамед Мамдупивот307
36chiСебастијан Кабелослево крило297
37polСимон Сичколев бек296
38svnЈуре Доленецдесен бек296
39hunБенце Банхидипивот296
40autЛукас Хутечекцентрален бек297
41qatАхмад Мададилево крило287
42mkdКирил Лазаровдесен бек286
43svnДраган Гајиќдесно крило285
44svnБлаж Јанцдесно крило276
45porМигел Мартинсцентрален бек276
46blrАрцем Каралекпивот276
47croМарино Мариќпивот266
48autТобијас Вагнерпивот267
49islОлафур Гудмундсонлев бек266
50codЈохан Кијанжебенилево крило266
51fraЛудовик Фабрегаспивот269
52jpnАгарие Јутоцентрален бек266
53egyЈехија Елдералев бек267
54bhrХусеин Алсајадцентрален бек266
55rusСергеј Марк Косоротовлев бек266
56porПедро Портелалево крило256
57norГоран Согард Јоханесенцентрален бек257
58espДаниел Душебаевцентрален бек258
59hunМате Лекаицентрален бек256
60sweЈонатан Карлсбогардлев бек249
61algМесуд Беркослев бек246
62marМохамед Зароилицентрален бек247
63tunМошбах Санаилев бек246
64sweЏим Готфридсонцентрален бек249
65angЕдвалдо Фереиралев бек246
66croИван Чупиќдесно крило236
67espАлеиш Гомез Абељодесно крило238
68rusИгор Сорокалево крило236
69tunГасен Тоумилево крило236
70braГуставо Родригесдесен бек236
71braРожерио Мораеспивот226
72denМагнус Саугструп Јенсенпивот228
73denЛасе Свандесно крило227
74norХаралд Рајнкинддесен бек227
75korЈинхо Кимлево крило226
76svnБорут Мачковшеклев бек226
77egyАхмед Елахмардесен бек226
78fraНедим Ремилидесен бек219
79suiСедри Тиновскидесно крило216
80porВиктор Итуризапивот216
81espРаул Ентрериосцентрален бек217
82argЛукас Москарељопивот216
83sweДаниел Петерсондесно крило219
84norМагнус Јондаллево крило217
85jpnВатанабе Јиндесен бек216
86jpnМотоки Хирокидесно крило215
87gerМарсел Шилерлево крило215
88denЕмил Јакобсенлево крило214
89denЈакоб Холмлев бек216
90braРудолф Хакбартдесно крило216
91blrВладислав Кулешлев бек206
92espХорхе Македадесен бек208
93codГотие Мвумбипивот205
94mkdФилип Кузмановскилев бек206
95sweЛинус Персондесен бек205
96suiАлен Милошевиќпивот206
97gerТимо Кастенингдесно крило205
98denМагнус Ландинлево крило198
99blrАлех Астрашапкиндесен бек196
100hunГабор Анчиндесен бек197