Познат пласманот за 16 селекции на СП, Македонија заврши како 13. светска сила

Ракометарите од Македонија со победата над Аргентина се изборија за пласман на 13. место на крајот од тунирорт, па на тој начин завршија пред две репрезентации од Европа. Зад Македонија останаа Словенија и Србија додека другите селекции се од различни континенти.

Единствениот натпревар кој беше одлучен после изведувањето на пенали беше пресметката меѓу Јапонија и Хрватска за 9. позиција каде што Јапонците беа подобри.

Познат е пласманот за 16 од 24 учесници на овој Мундијал. Репрезентациите се веќе распоредени од 9. до 24. место. Имаше неколку интересни натпревари, а резултатите од нив можете да ги видите во продолжение.

НАТПРЕВАРИ ЗА ПЛАСМАН

МЕЧ ЗА 9. МЕСТО

ЈАПОНИЈА – ХРВАТСКА                36:35 пенали (30:30, 15:18)

МЕЧ ЗА 11. МЕСТО

НОРВЕШКА – ШВЕДСКА              24:30 (13:16)

МЕЧ ЗА 13. МЕСТО

МАКЕДОНИЈА – АРГЕНТИНА     29:26 (15:8)

МЕЧ ЗА 15. МЕСТО

СЛОВЕНИЈА – ТУНИС    34:23 (20:11)

МЕЧ ЗА 17. МЕСТО

ТАЈВАН – БАХРЕИН        22:26 (12:11)

МЕЧ ЗА 19. МЕСТО

САУДИСКА АРАБИЈА – СРБИЈА                23:28 (14:12)

МЕЧ ЗА 21. МЕСТО

ЧИЛЕ – БРАЗИЛ               22:30 (13:14)

МЕЧ ЗА 23. МЕСТО

КАНАДА – НИГЕРИЈА    31:37 (17:19)