Европско првенство: Холандија и Романија единствени на максимално

Завршувањето на првиот круг на Европското првенство донесе интересни резултати. Притоа селекцијата на Норвешка која ја брани титулата остана само на два бода откако претрпе висок пораз од составот на Романија и остана само на два поени на 3. место во групаа Д.

Затоа, пак, после првата фаза репрезентациите на Холандија и на Романија успеаја да се позиционираат на врвот и се единствени кои првите три кола ги решија со по три победи. И двете селекции одиграа одлични средби, па ќе биде интересно до крајот во новоформираната група.

Инаку, со натпреварите кои синоќа се одиграа финишираше првиот круг и веќе од денеска продолжува битката во новоформираните групи.

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО

РАСПОРЕД И РЕЗУЛТАТИ

ГРУПА А

1.КОЛО

СРБИЈА – ПОЛСКА          33:26

Крпеж 11, Лавко 5, Стоиљковиќ 5 – Кудлач-Глок 6, Гржиб 5, Ахрук 4

ДАНСКА – ШВЕДСКА    30:29

Транборг 7, Хансен 5, Хајндал 4 – Хагман 7, Гулден 5, Робертс 4

2.КОЛО

ПОЛСКА – ДАНСКА        21:28

Кобилинска 7, Кудлач-Глок 4, Драбик 3 – Јоргенсен 5, Јенсен 5, Нилсен 4

ШВЕДСКА – СРБИЈА      22:21

Алм 5, Гулден 4, Густин 3 – Крпеж Слезак 7, Радосављевиќ 4, Поп Лазиќ 3

3.КОЛО

ШВЕДСКА – ПОЛСКА     23:22

Бломстранд 4, Хагман 4, Алм 3 – Грзиб 9, Кобилинска 3, Ахрук 2

ДАНСКА – СРБИЈА         25:30

Јенсен 6, Јоргенсен 4, Волер 4 – Лекиќ 8, Крпеж 8, Лавко 4.

ТАБЕЛА: 1. Србија 4 бода (84:73); 2. Шведска 4 (74:73); 3. Данска 4 (83:80); 4. Полска 0 (69:84).

ГРУПА Б

1.КОЛО

ФРАНЦИЈА – РУСИЈА   23:26

Канор 6, Дембеле 3, Пино 3 – Дмитриева 8, Самокина 7, Кузнецова 3

ЦРНА ГОРА – СЛОВЕНИЈА         36:32

Радичевиќ 7, Јауковиќ 6, Брновиќ 5 – Грос 8, Мавсар 7, Бегановиќ 5

2.КОЛО

СЛОВЕНИЈА – ФРАНЦИЈА          21:30

Грос 5, Бегановиќ 4, Станко 4 – Зади Деуна 6, Нзе Минко 4, Дембеле 3

РУСИЈА – ЦРНА ГОРА   24:23

Самокина 7, Манагарова 6, Дмитриева 3 – Јауковиќ 12, Мехмедовиќ 5, Булатовиќ 3

3.КОЛО

РУСИЈА – СЛОВЕНИЈА  27:29

Кочетова 6, Макеева 5, Кузнецова 3 – Грос 12, Станко 6, Бегановиќ 3

ФРАНЦИЈА – ЦРНА ГОРА           25:20

ТАБЕЛА: 1. Русија 4 (77:75); 2. Франија 4 (78:67); 3. Црна Гора 2 (79:81); 4. Словенија 2 (82:93).

ГРУПА Ц

1.КОЛО

УНГАРИЈА – ХОЛАНДИЈА           25:28

Хафра 5, Ковач 5, Шацл 4 – Абинг 5, Дулфер 5, Ван дер Хајден 4

ШПАНИЈА – ХРВАТСКА                25:18

Пена 7, Гонзалез 5, Лопез 4 – Дезиќ 4, Турк 3, Дебелиќ 2

2.КОЛО

ХРВАТСКА – УНГАРИЈА                18:24

Крсник 8, Дебелиќ 4, Главан 1 – Хафра 5, Ковач 5, Шацл 5

ХОЛАНДИЈА – ШПАНИЈА           28:27

Грот 9, Абинг 6, Полман 4 – Беренгер 6, Хернандез 5, Лопез 5

3.КОЛО

ХОЛАНДИЈА – ХРВАТСКА           34:23

Амега 8, Малештајн 6, Фрерикс 5 – Калаус 6, Турк 6, Блажевиќ 2

УНГАРИЈА – ШПАНИЈА                32:26

Планета 8, Хафра 5, Шацл 5 – Беренгер 6, Лопез 5, Гонзалез 3

ТАБЕЛА: 1. Холандија 6 (90:75); 2. Унгарија 4 (81:72); 3. Шпанија 2 (78:78); 4. Хрватска 0 (59:83).

ГРУПА Д

1.КОЛО

НОРВЕШКА – ГЕРМАНИЈА         32:33

Офтедал 7, Локе 5, Арнцен 4 – Болк 5, Гросман 5, Бенке 4

РОМАНИЈА – ЧЕШКА   31:28

Букеши 9, Неагу 8, Пинтеа 5 – Лузумова 5, Мала 5, Јерабкова 4

2.КОЛО

ГЕРМАНИЈА – РОМАНИЈА         24:29

Бенке 8, Болк 3, Бергер 2 – Букески 11, Неагу 5, Пинтеа 4

ЧЕШКА – НОРВЕШКА    17:31

Марцикова 4, Лузумова 3, Мала 3 – Локе 6, Ауне 6, Кристијансен 5

3.КОЛО

ГЕРМАНИЈА – ЧЕШКА  30:29

Шмелцер 7, Болк 5, Гешке 5 – Лузумова 10, Коварова 6, Јерабкова 4

НОРВЕШКА – РОМАНИЈА          23:31

Ауне 5, Кристијансен 5, Суланд 4 – Неагу 11, Чипер 5, Бучески 4

ТАБЕЛА: 1. Романија 6 (91:75); 2. Германија 4 (87:89); 3. Норвешка 2 (86:81); 4. Чешка 0 (73:92).