Европско првенство: Две селекции си обезбедија Мундијал во Скопје

Репрезентациите на Данска и на домаќинот Хрватска се првите кои успеаја да си обезбедат место во втората рунда на Европското првенство за ракометари до 18 години кое се игра во Вараждин и во Копривница.

Со вторите победи обезбедени вчера тие се најдоа на врвот во своите групи, па утре во 3. коло ќе се борат за обезбедување на бодови за пренесување во вториот круг.

Затоа, пак, во групите Ц и Д ќе биде интересно до крај бидејќи може да се направи круг од по три репрезентации со ист број на бодови, па може да решаваат нијанси околу тоа кој ќе оди во следната рунда.

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ЗА КАДЕТИ

ГРУПА А

2.КОЛО

ПОРТУГАЛИЈА – СРБИЈА        21:25

ИЗРАЕЛ – ХРВАТСКА  27:30

3.КОЛО (12 АВГУСТ)

18:30ч

ПОРТУГАЛИЈА – ИЗРАЕЛ

20:30ч

ХРВАТСКА – СРБИЈА

ТАБЕЛА: 1. Хрватска 4 бода (67:48); 2. Србија 3 (50:46); 3. Израел 1 (52:55); 4. Португалија 0 (42:62).

ГРУПА Б

2.КОЛО

РОМАНИЈА – ФРАНЦИЈА       30:30

НОРВЕШКА – ДАНСКА           24:30

3.КОЛО (12 АВГУСТ)

14:30ч

ФРАНЦИЈА – ДАНСКА

16:30ч

НОРВЕШКА – РОМАНИЈА

ТАБЕЛА: 1. Данска 4 (54:46), 2. Франција 3 (60:59), 3. Романија 1 (52:54), 4. Норвешка 0 (53:60).

ГРУПА Ц

2.КОЛО

УНГАРИЈА – ГЕРМАНИЈА        18:29

РУСИЈА – ШПАНИЈА   15:32

3.КОЛО (12 АВГУСТ)

18:30ч

ГЕРМАНИЈА – ШПАНИЈА

20:30ч

РУСИЈА – УНГАРИЈА

ТАБЕЛА: 1. Германија 4 (50:38), 2. Шпанија 2 (51:37), 3. Унгарија 2 (40:48), 4. Русија 0 (35:53).

ГРУПА Д

2.КОЛО

ПОЛСКА – СЛОВЕНИЈА         22:32

ШВЕДСКА – ИСЛАНД 24:29

3.КОЛО (12 АВГУСТ)

14:30ч

СЛОВЕНИЈА – ИСЛАНД

16:30ч

ШВЕДСКА – ПОЛСКА

ТАБЕЛА: 1. Исланд 4 (54:44); 2. Шведска 2 (53:50); 2. Словенија 2 (53:51), 4. Полска 0 (42:57).