Останаа уште десет слободни места за Европското првенство

Со комплетирањето на 5. коло од квалификациите за Европското првенство во 2020 година беа пополнети точно десет од 20-те слободни места за шампионатот. Покрај домаќините Австрија, Шведска и Норвешка и бранителот на титулата Шпанија веќе место си обезбедија и десет состави кои можат мирно да го одиграат последното коло и исклучиво да се борат за повеќе бодови и подобар пласман.

Македонија, Германија, Хрватска, Словенија, Летонија, Франција, Португалија, Унгарија, Русија и Данска се составите кои ќе го видат Европското првенство. Уште десет места ќе бидат пополнети в недела кога се игра 6. коло, па останува да се види кој ќе успее да финишира најдобро.

КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕП 2020

ГРУПА 1

5.КОЛО

ИЗРАЕЛ – ГЕРМАНИЈА 25:40

Мосинди 6, Апо 4, Лумбросо 3 – Кастенинг 9, Шилер 6, Бидел 5

КОСОВО – ПОЛСКА        23:23

Дедај 5, Кабаши 5, Јупа 3 – Поточни 5, Ланговски 4, Крајевски 3

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

ПОЛСКА – ИЗРАЕЛ

ГЕРМАНИЈА – КОСОВО

ТАБЕЛА: 1. Германија 10 бода (162:102); 2. Израел 4 (125:152); 3. Полска 3 (126:116); 4. Косово 3 (101:144).

ГРУПА 2

5.КОЛО

ШВАЈЦАРИЈА – ХРВАТСКА         28:33

Шмид 15, Рубин 5, Лир 3 – Степанчиќ 8, Дувњак 7, Мамиќ 6

БЕЛГИЈА – СРБИЈА         26:37

Кеџиора 7, Дансе 5, Девиш 4 – Радивојевиќ 8, Илиќ 7, Зеленовиќ 6

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

СРБИЈА – ШВАЈЦАРИЈА

ХРВАТСКА – БЕЛГИЈА

ТАБЕЛА: 1. Хрватска 9 бода (146:129); 2. Швајцарија 6 (149:135); 3. Србија 2 (136:134); 4. Белгија 1 (125:158).

ГРУПА 3

5.КОЛО

ТУРЦИЈА – МАКЕДОНИЈА          25:26

Пеливан 10, Бичер 5, Челеби 3 – Лазаров 7, Талески 5, Георгиевски 4

ГРЦИЈА – ИСЛАНД        28:28

Цирас 9, Домприс 4, Кедерис 4 – Гунардсон 9, Сигурдсон 7, Палмарсон 5

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

МАКЕДОНИЈА – ГРЦИЈА

ИСЛАНД – ТУРЦИЈА

ТАБЕЛА: 1. Македонија 7 бода (141:137); 2. Исланд 6 (153:129); 3. Турција 4 (126:135); 4. Грција 3 (122:141).

ГРУПА 4

5.КОЛО

ЛЕТОНИЈА – СЛОВЕНИЈА            25:24

Кристопанс 13, Версаков 4, Јурџ 2 – Доленек 8, Благотиншек 3, Габер 2

ЕСТОНИЈА – ХОЛАНДИЈА        27:33

Целминс 6, Том 6, Војка 6 – Којман 4, Шаген 4, Смит 4

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

ХОЛАНДИЈА – ЛЕТОНИЈА

СЛОВЕНИЈА – ЕСТОНИЈА

ТАБЕЛА: 1. Словенија 8 бода (139:115); 2. Летонија 8 (129:118); 3. Холандија 4 (142:138); 4. Естонија 0 (114:153).

ГРУПА 5

5.КОЛО

ФИНСКА – ЧЕШКА         24:26

Гранлунд 6, Сјоман 5, Хлакоски 3 – Бабак 6, Каспарек 5, Јурка 4

БИХ – БЕЛОРУСИЈА       25:31

Терзиќ 6, Буриќ 4, Хасељиќ 4 – Кулеш 7, Шилович 7, Каралек 5

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

ЧЕШКА – БИХ

БЕЛОРУСИЈА – ФИНСКА

ТАБЕЛА: 1. Чешка 8 (138:126); 2. Белорусија 6 (142:131); 3. БиХ 6 бода (136:130); 4. Финска 0 (116:145).

ГРУПА 6

5.КОЛО

РОМАНИЈА – ПОРТУГАЛИЈА          19:24

Симицу 6, Раца 4, Григорас 2 – Портела 7, Бранкињо 4, Брито Дуарте 3

ЛИТВАНИЈА – ФРАНЦИЈА              17:37

Барбарскас 5, Думчиус 5, Трухановичиус 2 – Ремили 8, Лагард 4, Порт 4

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

ПОРТУГАЛИЈА – ЛИТВАНИЈА

ФРАНЦИЈА – РОМАНИЈА

ТАБЕЛА: 1. Франција 8 бода (170:122); 2. Португалија 6 (126:115); 3. Романија 2 (104:123); 4. Литванија 2 (114:154).

ГРУПА 7

5.КОЛО

СЛОВАЧКА – УНГАРИЈА                              20:21

Махац 4, Прокоп 4, Бријатка 3 – Анчин 4, Мате 4, Јухач 3

ИТАЛИЈА – РУСИЈА              23:30

Парисини 6, Дарипан 4, Сонерер 4 – Кисељев 8, Дибиров 6, Житников 6

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

УНГАРИЈА – ИТАЛИЈА

РУСИЈА – СЛОВАЧКА

ТАБЕЛА: 1. Унгарија 9 бода (129:106); 2. Русија 7 (128:112); 3. Италија 4 (117:140); 4. Словачка 0 (109:125).

ГРУПА 8

5.КОЛО

УКРАИНА – ДАНСКА     30:33

Жуков 6, Акименко 4, Буиненко 4 – М. Хансен 7, Лауге Шмит 7, Ј. Хансен 5

ФАРСКИ ОСТРОВИ – ЦРНА ГОРА           21:24

Гунарсон 6, Берг Хансен 5, Егилснес 4 – М. Вујовиќ 11, Липовина 4, Канкараш 3

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

ЦРНА ГОРА – УКРАИНА

ДАНСКА – ФАРСКИ ОСТРОВИ

ТАБЕЛА: 1. Данска 8 бода (166:129); 2. Украина 6 (140:132); 3. Црна Гора 5 (130:142); 4. Фарски острови 1 (107:140).