Македонија на бод од првото место и добра позиција пред ждрепка

Репрезентативците на Македонија со вчерашната победа од 26:25 против Турција во Ескишехир дојдоа во одлична позиција за финишот од квалификациите и секако за ждрепката за Европското првенство. Со победа в недела или со реми Македонија ќе биде сигурно во првите два шешири ќе има можност за полесни ривали на шампионатот.

Со оглед на тоа што 5. Коло уште не е комплетно уште не е ни целосна бројката на репрезентации кои обезбедија место на ЕП. Сепак, досега своето место покрај Македонија го потврдија Германија, Хрватска, Словенија, Летонија, Унгарија и Данска.

Денеска тоа можат да го направат и Франција, Португалија и Русија. За да успеат на сите им требаат победи.

КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕП 2020

ГРУПА 1

5.КОЛО

ИЗРАЕЛ – ГЕРМАНИЈА 25:40

Мосинди 6, Апо 4, Лумбросо 3 – Кастенинг 9, Шилер 6, Бидел 5

КОСОВО – ПОЛСКА        23:23

Дедај 5, Кабаши 5, ЈУПА 3 – Поточни 5, Ланговски 4, Крајевски 3

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

ПОЛСКА – ИЗРАЕЛ

ГЕРМАНИЈА – КОСОВО

ТАБЕЛА: 1. Германија 10 бода (162:102); 2. Израел 4 (125:152); 3. Полска 3 (126:116); 4. Косово 3 (101:144).

ГРУПА 2

5.КОЛО

ШВАЈЦАРИЈА – ХРВАТСКА         28:33

Шмид 15, Рубин 5, Лир 3 – Степанчиќ 8, Дувњак 7, Мамиќ 6

БЕЛГИЈА – СРБИЈА         26:37

Кеџиора 7, Дансе 5, Девиш 4 – Радивојевиќ 8, Илиќ 7, Зеленовиќ 6

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

СРБИЈА – ШВАЈЦАРИЈА

ХРВАТСКА – БЕЛГИЈА

ТАБЕЛА: 1. Хрватска 9 бода (146:129); 2. Швајцарија 6 (149:135); 3. Србија 2 (136:134); 4. Белгија 1 (125:158).

ГРУПА 3

5.КОЛО

ТУРЦИЈА – МАКЕДОНИЈА          25:26

Пеливан 10, Бичер 5, Челеби 3 – Лазаров 7, Талески 5, Георгиевски 4

ГРЦИЈА – ИСЛАНД        28:28

Цирас 9, Домприс 4, Кедерис 4 – Гунардсон 9, Сигурдсон 7, Палмарсон 5

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

МАКЕДОНИЈА – ГРЦИЈА

ИСЛАНД – ТУРЦИЈА

ТАБЕЛА: 1. Македонија 7 бода (141:137); 2. Исланд 6 (153:129); 3. Турција 4 (126:135); 4. Грција 3 (122:141).

ГРУПА 4

5.КОЛО

ЛЕТОНИЈА – СЛОВЕНИЈА            25:24

Кристопанс 13, Версаков 4, Јурџ 2 – Доленек 8, Благотиншек 3, Габер 2

ЧЕТВРТОК, 13 ЈУНИ

19:30ч

ЕСТОНИЈА – ХОЛАНДИЈА

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

ХОЛАНДИЈА – ЛЕТОНИЈА

СЛОВЕНИЈА – ЕСТОНИЈА

ТАБЕЛА: 1. Словенија 8 бода (139:115); 2. Летонија 8 (129:118); 3. Холандија 2 (109:111); 4. Естонија 0 (87:120).

ГРУПА 5

5.КОЛО

ФИНСКА – ЧЕШКА         24:26

Гранлунд 6, Сјоман 5, Хлакоски 3 – Бабак 6, Каспарек 5, Јурка 4

БИХ – БЕЛОРУСИЈА       25:31

Терзиќ 6, Буриќ 4, Хасељиќ 4 – Кулеш 7, Шилович 7, Каралек 5

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

ЧЕШКА – БИХ

БЕЛОРУСИЈА – ФИНСКА

ТАБЕЛА: 1. Чешка 8 (138:126); 2. Белорусија 6 (142:131); 3. БиХ 6 бода (136:130); 4. Финска 0 (116:145).

ГРУПА 6

5.КОЛО

ЧЕТВРТОК, 13 ЈУНИ

17:00ч

РОМАНИЈА – ПОРТУГАЛИЈА

18:00ч

ЛИТВАНИЈА – ФРАНЦИЈА

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

ПОРТУГАЛИЈА – ЛИТВАНИЈА

ФРАНЦИЈА – РОМАНИЈА

ТАБЕЛА: 1. Франција 6 бода (133:105); 2. Португалија 6 (102:96); 3. Романија 2 (85:99); 4. Литванија 2 (97:117).

ГРУПА 7

5.КОЛО

СЛОВАЧКА – УНГАРИЈА                              20:21

Махац 4, Прокоп 4, Бријатка 3 – Анчин 4, Мате 4, Јухач 3

ЧЕТВРТОК, 13 ЈУНИ

18:45ч

ИТАЛИЈА – РУСИЈА

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

УНГАРИЈА – ИТАЛИЈА

РУСИЈА – СЛОВАЧКА

ТАБЕЛА: 1. Унгарија 9 бода (129:106); 2. Русија 5 (98:89); 3. Италија 4 (94:110); 4. Словачка 0 (109:125).

ГРУПА 8

5.КОЛО

УКРАИНА – ДАНСКА     30:33

Жуков 6, Акименко 4, Буиненко 4 – М. Хансен 7, Лауге Шмит 7, Ј. Хансен 5

ЧЕТВРТОК, 13 ЈУНИ

19:30ч

ФАРСКИ ОСТРОВИ – ЦРНА ГОРА

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

ЦРНА ГОРА – УКРАИНА

ДАНСКА – ФАРСКИ ОСТРОВИ

ТАБЕЛА: 1. Данска 8 бода (166:129); 2. Украина 6 (140:132); 3. Црна Гора 3 (106:121); 4. Фарски острови 1 (86:116).