КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕП: Македонија може до нови бодови во Ескишехир

Репрезентативците на Македонија денеска ќе се обидат да стигнат до нови бодови во квалификациите за Европското првенство во 2020 година, а тие играат со селекцијата на Турција. На натпреварот во Ескишехир, Македонија влегува со улогата на фаворит и доколку успее да го покаже она што е замислено од селекторот Брестовац тогаш сигурно ќе може до посакуваното.

За денеска се очекува и потврда на уште селекции кои се пласираат на шампионатот во Австрија, Шведска и Норвешка. Ова е претпоследно коло и сигурно ќе има состави кои на коло до крајот ќе го одговорат прашањето за учество на првенството.

КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕП 2020

ГРУПА 1

5.КОЛО

СРЕДА, 12 ЈУНИ

18:45ч

ИЗРАЕЛ – ГЕРМАНИЈА

20:00ч

КОСОВО – ПОЛСКА

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

ПОЛСКА – ИЗРАЕЛ

ГЕРМАНИЈА – КОСОВО

ТАБЕЛА: 1. Германија 8 бода (122:77); 2. Израел 4 (100:112); 3. Полска 2 (103:93); 4. Косово 2 (78:121).

ГРУПА 2

СРЕДА, 12 ЈУНИ

5.КОЛО

18:15ч

ШВАЈЦАРИЈА – ХРВАТСКА

20:00ч

БЕЛГИЈА – СРБИЈА

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

СРБИЈА – ШВАЈЦАРИЈА

ХРВАТСКА – БЕЛГИЈА

ТАБЕЛА: 1. Хрватска 7 бода (113:101); 2. Швајцарија 6 (121:102); 3. Србија 2 (99:108); 4. Белгија 1 (99:121).

ГРУПА 3

5.КОЛО

СРЕДА, 12 ЈУНИ

18:00ч

ТУРЦИЈА – МАКЕДОНИЈА

19:00ч

ГРЦИЈА – ИСЛАНД

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

МАКЕДОНИЈА – ГРЦИЈА

ИСЛАНД – ТУРЦИЈА

ТАБЕЛА: 1. Македонија 5 бода (115:112); 2. Исланд 5 (125:112); 3. Турција 4 (101:109); 4. Грција 2 (94:113).

ГРУПА 4

5.КОЛО

СРЕДА, 12 ЈУНИ

19:40ч

ЛЕТОНИЈА – СЛОВЕНИЈА

ЧЕТВРТОК, 13 ЈУНИ

19:30ч

ЕСТОНИЈА – ХОЛАНДИЈА

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

ХОЛАНДИЈА – ЛЕТОНИЈА

СЛОВЕНИЈА – ЕСТОНИЈА

ТАБЕЛА: 1. Словенија 8 бода (115:90); 2. Летонија 6 (104:94); 3. Холандија 2 (109:111); 4. Естонија 0 (87:120).

ГРУПА 5

5.КОЛО

СРЕДА, 12 ЈУНИ

18:05ч

ФИНСКА – ЧЕШКА

20:00ч

БИХ – БЕЛОРУСИЈА

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

ЧЕШКА – БИХ

БЕЛОРУСИЈА – ФИНСКА

ТАБЕЛА: 1. БиХ 6 бода (111:99); 2. Чешка 6 (112:102); 3. Белорусија 4 (111:106); 4. Финска 0 (92:119).

ГРУПА 6

5.КОЛО

ЧЕТВРТОК, 13 ЈУНИ

17:00ч

РОМАНИЈА – ПОРТУГАЛИЈА

18:00ч

ЛИТВАНИЈА – ФРАНЦИЈА

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

ПОРТУГАЛИЈА – ЛИТВАНИЈА

ФРАНЦИЈА – РОМАНИЈА

ТАБЕЛА: 1. Франција 6 бода (133:105); 2. Португалија 6 (102:96); 3. Романија 2 (85:99); 4. Литванија 2 (97:117).

ГРУПА 7

5.КОЛО

СРЕДА, 12 ЈУНИ

18:00ч

СЛОВАЧКА – УНГАРИЈА

ЧЕТВРТОК, 13 ЈУНИ

18:45ч

ИТАЛИЈА – РУСИЈА

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

УНГАРИЈА – ИТАЛИЈА

РУСИЈА – СЛОВАЧКА

ТАБЕЛА: 1. Унгарија 7 бода (108:86); 2. Русија 5 (98:89); 3. Италија 4 (94:110); 4. Словачка 0 (89:104).

ГРУПА 8

5.КОЛО

СРЕДА, 12 ЈУНИ

18:00ч

УКРАИНА – ДАНСКА

19:30ч

ФАРСКИ ОСТРОВИ – ЦРНА ГОРА

6.КОЛО

НЕДЕЛА, 16 ЈУНИ

18:00ч

ЦРНА ГОРА – УКРАИНА

ДАНСКА – ФАРСКИ ОСТРОВИ

ТАБЕЛА: 1. Данска 6 бода (133:99); 2. Украина 6 (110:99); 3. Црна Гора 3 (106:121); 4. Фарски острови 1 (86:116).